Thuis

Geschiedenis

Cultuur

Natuur

Dieren

Vervoer

Verenigde Oost-Indische Compagnie

De V.O.C. is voor Texel heel belangrijk geweest, vooral voor de handel. De Nederlandse handel was tot het einde van de 16e eeuw vooral gericht op de Oostzee en de Middellandse zee. Spullen die we in Nederland niet konden krijgen werden door Portugal gekocht en zij leverden dat aan Nederland. Toen er steeds minder ingekocht kon worden ontstond het plan om zelf de producten als specerijen, zijde en porselein in te voeren.

Op Texel was een soort rustplaats en haven voor de schepen. Die heette: de Rede Van Texel. In 1595 vertrok het eerste schip vanaf de Rede van Texel voor een reis naar de Oost. Een reis naar AziŽ duurde gemiddeld negen maanden. De Rede Van Texel was een belangrijke in en uitvaarroute voor de schepen die over de Zuiderzee heen voeren. Schepen gingen bij de Rede van Texel voor anker om bij gunstige wind weer uit te varen. Soms lagen zij wel weken- en soms maandenlang voor anker. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw was het een drukte van belang op Texel. De Rede Van Texel nam een gebied van Den Helder tot het zuidwesten van Terschelling in. Texel was het centrale punt en het dorp Oudeschild was daarin heel belangrijk.

Om deze route te beschermen tegen de Spanjaarden liet Willem van Oranje een ford bouwen, een soort van bunker, hij noemde het: De Schans. De Schans werd rond 1574 gebouwd en in 1780 konden er 320 soldaten in leven. In 1811 bracht Napoleon nog een bezoek aan De Schans en liet het versterken met twee andere bunkers. Die heetten: Lunette en Redoute, Lunette grensde aan het dorp Oudeschild en Redoute lag ongeveer 400 meter van De Schans af. Het fort De Schans is nu eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is grotendeels gerestaureerd. Je kunt er ook rondleidingen krijgen.

In 1799 is de V.O.C door financiŽle- en bestuursproblemen opgeheven. Officieel bestaat de V.O.C niet meer sinds 31 december 1799. De compagnie heeft 197 jaar bestaan. Na de opheffing kwamen de schepen en gebouwen in Nederland en de vestigingen in IndiŽ in handen van de Nederlandse staat.

Maak een samenkaart! Maak een muziekkaart!