Thuis

Geschiedenis

Cultuur

Natuur

Dieren

Vervoer

Vroeger en nu
Vroeger waren er veel meer landbouwbedrijven en vissers op de eilanden dan nu. Nu verdient een deel van de mensen op de eilanden het brood met het toerisme of met de verkoop van typische ‘eilandproducten,’ zoals schapenwol, kaas, jam, honing en nog veel meer. Natuurlijk hebben de mensen op de wadden nu vooral dezelfde beroepen als de mensen in de rest van Nederland.

Vroeger stonden er op het eiland Schiermonnikoog andere huizen dan tegenwoordig. Rond 1720 moest er van de eigenaren van het eiland (de familie Stachouwer) een dorp worden gebouwd op Schiermonnikoog. De huizen moesten precies zo gebouwd worden zoals de eigenaren het wilden. De huisjes werden ‘eilander huizen’ genoemd. In de 19e eeuw werden veel van die huizen afgebroken. Ze werden vervangen door grotere huizen. Dit omdat de eilanders veel geld verdienden. Er staan nu nog steeds wel echte Eilanderhuizen, deze staan op de monumentenlijst.

Onder het kopje ‘ontstaan van de waddeneilanden’ heb je kunnen lezen dat de vorm van de eilanden steeds veranderd. Dit komt doordat er steeds een stuk eiland in zee verdwijnt door afslag, maar er komt ook steeds weer een stuk bij aan de andere kant. De kaart van een paar honderd jaar geleden van de wadden ziet er dus ook heel anders uit dan de kaart die je ’s avonds bij het weerbericht voorbij ziet komen.

De natuur blijft niet steeds hetzelfde. In het waddengebied zie je soorten planten en dieren opkomen of juist verdwijnen. Een deel van die veranderingen komt door de mens: soorten die met schepen hier terecht zijn gekomen, en nu veel voorkomen, soorten die profiteren van het warme weer in de laatste jaren, dat mogelijk door mensen is veroorzaakt. Sommige veranderingen vinden mensen niet zo positief.

Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt er op de waddeneilanden gewoon Nederlands gesproken, maar er wordt ook in dialect (streektaal) gesproken. Vroeger werd dat veel meer gebruikt dan tegenwoordig. Je merkt nog maar weinig van het eilander-dialect. Dit komt door de handel en visserij van vroeger en de toeristen van nu. De meeste eilandbewoners schakelen moeiteloos over op het Nederlands, het Duits of het Engels als dat nodig is.

 
Maak een rekenkaar! Maak een taalkaart!