Thuis

Geschiedenis

Cultuur

Natuur

Dieren

Vervoer

Jutten
Waarschijnlijk had je nog nooit van het woord jutten gehoord. Zoals je misschien wel weet spoelt het water van de zee van allerlei spulletjes met zich mee. Die spullen blijven dan allemaal op het strand liggen. Bijvoorbeeld stukken hout, vaten, flessen, schelpen en krabben. Als het water laag staat kun je al deze spullen vinden aan de zee.

Mensen die op het strand op zoek gaan naar deze spullen heten strandjutters. Ze nemen alle waardevolle spullen mee naar huis.

Vroeger moesten sommige mensen wel jutten. Meestal waren het arme boeren, die op het strand iets probeerden te vinden voor hun vrouw en kinderen. Ze gingen bijvoorbeeld hout zoeken voor in de kachel. Er werd vroeger wel gecontroleerd of er mensen waren die spullen aan het jutten waren. Maar die strandjutters begroeven dan snel alle spullen onder het zand zodat niemand erachter zou komen.

Nu doen mensen het gewoon het voor de lol. Als ze iets leuks vinden op het strand dan nemen ze het mee. Misschien heb jij zelf ook wel eens iets gejut? Heb jij wel eens schelpen meegenomen naar huis die op het strand lagen? Nou, dan ben je ook een strandjutter.

 
Maak een natuurkaart! Maak een samenkaart!