Thuis

Geschiedenis

Cultuur

Natuur

Dieren

Vervoer

Planten

Op de Waddeneilanden zijn erg veel verschillende planten te vinden. Dit komt omdat er op de eilanden een grote afwisseling van landschappen is, zoals bos, strand, polder enzovoort en door al het zoute en zoete water. Welke planten kun je zoal vinden op de Waddeneilanden en waarom daar?

In het natuurgebied Ameland vind je al veel verschillende planten, het hele jaar door. ís Zomers bloeit de gele teunisbloem en de blauwe zeedistel. In de natte duinvalleien staan dan ook orchideeŽn in bloei. Aan het eind van de zomer kleurt de klokjesgentiaan blauw en in de binnenduinen groeit de duindoorn.

Klokjesgentiaan Blauwe Zeedistel Gele Teunisbloem

Je hebt al gelezen dat het, voor het ontstaan van duinen, belangrijk is dat er planten groeien. Maar welke planten groeien er dan op de duinen? De begroeiing van het ene deel van de duinen is heel anders dan in het andere deel. De zeereep (ligt tussen het strand en de binnenduinen) is bijvoorbeeld bedekt met hoog gras, midden in het duin worden zonnige stukjes bedekt door enkele kleine plantjes en aan de rand van de duinen vinden we bossen met hoge kruiden. Hieronder een aantal paar planten en waar je ze kunt vinden.

Helmgras Zeeraket

Helmgras: helm is goed in staat om zand vast te houden en om door opgewaaid zand heen te groeien. Dankzij de helm kunnen duinen meters hoog worden. Zeeraket: de zeeraket is vaak te vinden op het strand langs de duinvoet of langs de strandopgangen.

Er groeien natuurlijk nog veel meer planten op de Waddeneilanden. Dus kijk goed om je heen als je eens op de eilanden bent.
 
Maak een rekenkaart! Maak een samenkaart!