Thuis

Geschiedenis

Cultuur

Natuur

Dieren

Vervoer

Redden
Reddingsbrigades Nederland, de Koninklijke Nederlanse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD), is de overkoepelende organisatie van 182 reddingsbrigades in Nedrland met in totaal zo'n 30.000 leden. Deze zijn onder meer actief aan de Noordzeekust, op de Zeeuwse wateren, het IJsselmeer en de binnenmeren. Het doel van deze organisatie is: het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord. De Texelse Reddingbrigade is bijvoorbeeld onderdeel van deze organisatie, zij bewaken het Texelse strand in de zomer.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is sinds 1824 een zelfstandig opererende, ongesubsidieerde instelling. De KNRM redt mensen op zee en op het ruime binnenwater in Nederland. Gemiddeld varen de reddingboten 1.500 keer per jaar uit en helpen daarbij 3.000 mensen weer veilig aan wal. De Redding Maatschappij garandeert de inzet van reddingboten en bemanningsleden op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.

Zonder alarmering vaart een reddingboot niet uit. Alle vrijwilligers dragen een alarmontvanger (pieper) en zijn binnen tien minuten beschikbaar. Zij hebben daarvoor toestemming van hun werkgever. Alarmering wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum en de regionale alarmcentrales (van brandweer, politie en ambulancediensten). Na alarmering gaat de bemanning aan boord en neemt contact op met het Kustwachtcentrum voor details over de noodmelding.

 
 Maak een samenkaart! Maak een ikkaart!